Een beeld kan meer zeggen dan duizend woorden, helemaal waar, maar net als woorden kunnen beelden misverstanden oproepen, of doodgewoon nauwelijks begrepen worden, als de kijker niet weet wat hij ziet.

Sytze heeft twee lezingen op stapel staan, over twee zeer uiteenlopende kunstenaars.

Op zondag 24 november 2013 om 13:00 in Museum Schunck, in Heerlen: een filosofische rondleiding in de tentoonstelling “New End, New End” van Andreas Emenius. Met aandacht voor het gedachtengoed waardoor Emenius is geïnspireerd: Oswald Spenglers “Der Untergang des Abendlandes. Umrisse einer Morphologie der Weltgeschichte”, en voor de kunstopvattingen van Goethe en van Nietzsche, waardoor Spengler op zijn beurt werd geïnspireerd.

Op zondag 19 januari 2014 om 13:30 uur in het Dordrechts Museum, in Dordrecht, ter gelegenheid van de tentoonstelling “Stop Making Sense: Nederlandse schilderkunst uit de jaren ’80” en de bijbehorende vertoning van de film “Stop Making Sense” van Jonathan Demme en Talking Heads: een lezing over de film “Stop Making Sense”, over het werk van David Byrne en over Byrne’s werk als beeldend kunstenaar.

Links: een van de beelden van Andreas Emenius. Rechts: David Byrne in "Stop Making Sense".

Links: een van de beelden van Andreas Emenius. Rechts: David Byrne in “Stop Making Sense”.

Advertentie